Hartig gebak

Groentetaart van bloemkool en broccolideeg

Een hartige vegetarische taart boordevol groenten en bovendien caloriearm.



Dit heb je nodig voor ca. 8 stukken:

  • 500 g bloemkool
  • 500 broccoli
  • 500 g pastinaak
  • 500 g wortelen
  • 100 g gruyère (stuk )
  • 6 eieren
  • zout en peper
  • 1 el olie
  • 250 g room
  • keukenmachine
  • bakpapier
  • bakplaat ( ca. 25 x 32 cm )


Bereiding:
  • 1. voor het deeg:
  • maak de bloemkool en broccoli schoon en snijd ze in roosjes van de stronk
  • schil de stronk van de broccoli en snijd hem in blokjes
  • maal alles in kleine porties in een keukenmachine 
  • rasp de kaas grof
  • roer het bloemkool-broccolimengsel, de helft van de kaas en 2 eieren door elkaar
  • breng op smaak met zout
  • verwarm de oven voor op 200°C of 180°C hetelucht
  • leg het bakpapier in de bakplaat en stort het groentemengsel erin
  • druk alles goed aan en duw de randen een beetje omhoog
  • .bak ca. 25 minuten
  • 2. voor de vulling:
  • schraap de pastinaken en wortelen, was ze, halveer ze en in de lengte en halveer ze nogmaals in de lengte
  • verhit de olie in een grote pan en fruit er de pastinaak en de wortel in
  • blus af met 250 ml water, gaar afgedekt ca. 8 minuten
  • neem uit de pan en laat afkoelen en uitlekken
  • klop 4 eieren, de room en de overige kaas door elkaar
  • breng op smaak met zout en peper
  • verdeel 1/3 van het mengsel over de deegbodem
  • verdeel de groenten eroverheen
  • giet het overige eimengsel erover en bak ongeveer 30 minuten verder



Recept ( aangepast ): Koken & Genieten . oktober 2017



Tarte tatin met venkel en parmesaan

Hartige taarten, we vinden ze echt lekker. Ook deze tatin viel in de smaak.



Dit heb je nodig:

  • 1 rol kant en klaar bladerdeeg
  • 2 grote of 3 kleine venkels
  • 50 g boter 
  • 2 el bruine suiker ( cassonade )
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 koffielepel venkelzaadjes
  • 30 g parmesaan
  • zout en peper
  • piment d'Espelette


Bereiding:
  • was en snijd de venkels in dikke schijven vanuit de hoogte en reserveer wat van het fijne groen
  • laat de boter smelten in een tatin- of andere bakvorm, voeg de venkelschijven toe en laat ze bakken op een middelmatig vuur, 5 minuten aan elke kant
  • strooi er de suiker over samen met de tijm en de venkelzaadjes
  • kruid met zout, peper en het pigment
  • gaar verder op een zacht vuur gedurende 10 minuten
  • laar dan alles 2 minuten carameliseren op een hoog vuur
  • strooi de parmesaan over de venkel 
  • drapeer het bladerdeeg over de venkel en druk het deeg goed aan langs de zijkanten
  • zet de tatin in een voorverwarmde oven van 210°C en laat bakken gedurende 25 à 30 minuten
  • haal de tatin uit de oven en laat enkele minuten afkoelen alvorens op te dienen
  • leg een groot bord op de bakvorm en keer het geheel om zodat het deeg aan de onderkant zit en de venkel aan de bovenkant
  • strooi er enkele pluisjes venkelgroen over
Recept: Maxi Hors-série cuisine . été 2017

Pittige herfstgroentetaart

Pompoen, pastinaak, wortelen en uien, echte herfstgroenten, ze zitten allemaal in deze hartige taart.


Dit heb je nodig voor een bakvorm van 25 cm doormeter:

  • 1 portie korstdeeg, kant en klaar of zelf gemaakt: 200 g gezeefd tarwemeel + 100 g koude boter + 2 à 3 el koud water + zout
  • 1 pastinaak
  • 1 kleine hokkaido-pompoen of 2 zoete aardappelen
  • 4 wortels
  • 1 rode ui
  • 150 g feta
  • 3 eieren
  • 150 ml yoghurt
  • 150 g verse geitenkaas
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl garam massala
  • een handvol rozijnen
  • 2 el pompoenpitten


Bereiding:
  • Het deeg: doe het meel en het zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine stukjes en kneed ze door het deeg. Voeg water toe. Meng alles goed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 30' rusten in de koelkast.
  • Maak de groenten schoon ( behalve de ui ) en snijd ze in grote stukken
  • stoom ze gaar en laat ze afkoelen
  • roer de eieren, yoghurt en geitenkaas door elkaar en breng op smaak met de kruiden
  • rol het deeg uit en bekleed een ingevette bakvorm van 25 cm met het deeg
  • prik met een vork in het deeg
  • verdeel de gestoomde groenten over de taartbodem
  • voeg de rozijnen toe
  • giet het kaas-eiermengsel over de taart
  • versier de taart met dunne ringen rode ui, verbrokkelde feta en pompoenpitten
  • zet de taart in een voorverwarmde oven van 200 °C en laat 30 minuten bakken
De rode ui heb ik vervangen door fijne schijfjes rode sjalot

Recept: LEKKER ecologisch! Het Velt-kookboek . Velt = vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.

Quiche met kip en colombo kruiden

Het recept van deze quiche vond ik ook weer in het Franse tijdschrift "Maxi-cuisine" été 2017. Het trok mijn aandacht omdat 'colombo' nieuw was voor mij. Het is een kruidenmengeling afkomstig van de  Antillen en bestaat uit: kurkuma, korianderzaadjes, zwarte peper, mosterdzaadjes, laurier, thym, piment  en blaadjes van de West-Indische baai ((boom) uit Jamaica. De mengeling zorgt voor een verrassend lekkere smaak.


Dit heb je nodig voor  6 personen:

  • kruimeldeeg ( recept zie verder) of 1 rol  kant en klaar deeg
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 ajuin
  • 2 kippenfilets 
  • 4 eieren
  • 1,5 soeplepel colombo
  • 25 cl room
  • 25 cl melk
  • zout en peper
  • olijfolie
  • bloem en boter voor de bakvorm
  • een springvorm of diepe taartvorm van max. 22 cm

Bereiding:
  • 1. het kruimeldeeg:
  • giet 250 g bloem in een kom en meng er 1 ei, 5 g zout en 125 g in blokjes gesneden boter onder
  • bewerk het deeg op het tafeloppervlak tot een glad geheel en laat het afgedekt met plasticfolie 30 min. rusten in de koelkast

  • 2. de vulling:
  • snijd de kip in kleine stukjes
  • meng ze in een grote kom met de colombo kruiden en 2 soeplepels olijfolie en plaats de kom in de koelkast
  • pel de ui en snij in schijfjes
  • was de paprika's, verwijder de pitjes en snij ze in dunne reepjes
  • meng alles onder de kip en de marinade
  • laat deze mengeling 10 minuten stoven in een pan met gesloten deksel en laat alles afkoelen

  • 3. de afwerking
  • verwarm de oven voor op 200°C
  • boter de bakvorm in en bestuif die met bloem
  • rol het deeg voorzichtig uit en bekleed er de bakvorm mee
  • prik meerdere keren met een vork in de deegbodem
  • giet de afgekoelde kip-groentemengeling op het deeg 
  • meng de eieren met de melk, de room, kruid met peper en zout en giet de bereiding op de vulling
  • Schuif het gebak in de oven laat ca. 35 à 40 minuten bakken, afhankelijk van de bakvorm
  • controleer de gaarheid: een priem moet droog zijn als je in de quiche prikt
  • laat afkoelen op een rooster en dien lauwwarm op met een slaatje



De colombo kruiden vond ik in een Franse supermarkt maar hier heb ik het nog niet gezien

Recept: Maxi-cuisine Hors-série été 2017

Mediteraan gebak zonder deeg

Dit hartig gebak lijkt op een quiche maar dan zonder het deeg. Heel eenvoudig te bereiden en nog lekker ook.


Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 courgettes
  • 1 aubergine
  • 2 rode paprika's
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 kerstomaatjes
  • 120 g bloem
  • 1 dl melk
  • 3 eieren
  • 2 el room
  • 2 bollen mozzarella
  • 30 g geraspte kaas
  • 40 g pijnboompitten
  • olijfolie
  • muskaatnoot, zout en peper
  • enkele takjes basilicum

Bereiding:
  • was de groenten en snijd ze in kleine blokjes, halveer de tomaatjes
  • laat de fijngesneden ui en knoflook een 3-tal minuten stoven in wat olijfolie en doe ze in een kommetje
  • laat ook de rest van de groenten een 10-tal minuten stoven in olie en zet van het vuur
  • verwarm de oven voor op 200°C 
  • bekleed de bakvorm met bakpapier 
  • klop de eieren met de melk en de room
  • voeg de bloem en de gemalen kaas toe en meng goed
  • kruid naar smaak met zout, peper en nootmuskaat 
  • meng er de ui,knoflook en de groenten onder
  • giet alles in de bakvorm
  • strooi er de in stukjes gesneden basilicum en de pijnboompitten over, leg de kerstomaatjes en de in schijfjes gesneden mozzarella er op en schuif de schaal in de oven
  • laat ongeveer 35 à 40 minuten bakken
  • je kan het gebak serveren met groene pesto en gegrild stokbrood.
Recept: Maxi Hors-serie cuisine , été 2017

Cake met feta en paprika

Een hartige cake, ik bakte er al meerdere keren en iedere keer zijn ze lekker. In deze zitten feta in blokjes en een rode en groene paprika.


Dit heb je nodig:
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 200 g feta, in blokjes
  • 80 g gemengde olijven
  • 4 eieren
  • 200 g gesmolten boter
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 1 tl salie, peper en zout

Bereiding:
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • snij de paprika's in stukjes
  • meng de eieren met de boter en doe er geleidelijk aan de bloem bij
  • kruid met peper, zout en salie
  • vermeng met de paprika's, feta, olijven en salie
  • beboter een bakvorm en bestuif hem met wat bloem
  • schep er het mengsel in
  • zet 40 min. in de oven ( controleer met een breinaald of prikker of de cake droog in vanbinnen, laat hem indien nodig langer bakken)
  • haal de cake uit de vorm, laat afkoelen op een rooster en dien lauw of koud op met een slaatje.
Recept: Libelle


                                                                      cake met zwarte olijven en zongedroogde tomaatjes
                                                                      cake met wortel en spekjes
                                                                      cake met forel en courgettes

Tarte tatin met prei

Een originele tarte tatin is een gekarameliseerde appeltaart die onderste boven wordt gebakken, dus met het deeg bovenop het fruit. Maar een tatin met groenten is er ook eentje om duimen en vingers mee af te likken. Het niet eens zo veel werk en het resultaat mag er zijn.


Dit heb je nodig:
  • een tatin- of ovenvaste bakvorm van 22 cm 
  • 6 à 8 preien
  • 60 g boter
  • 2 el fijne suiker
  • een rol bladerdeeg
  • vers gemalen zout en peper
  • 100 g verse geitenkaas of feta
  • enkele verse blaadjes tijm en/of dragon
  • oven op 200°C


Bereiding:
  • verwijder de buitenste bladeren en was de prei zorgvuldig
  • snijd rolletjes van 3 cm en zorg ervoor dat ze goed samenblijven
  • smelt in de tatinvorm 40 g boter met 2 el water en zet de preirolletjes dicht tegen elkaar aan in de pan
  • kruid met versgemalen zout en peper
  • laat ze een 10 minuten stoven zonder te keren
  • smelt in een ander kookpotje 20 g boter met de suiker
  • laat zachtjes karameliseren en giet dit bij de preirolletjes
  • leg de rol bladerdeeg ca. 28 cm over de prei en druk de randen goed aan 
  • prik enkele keren in het deeg en zet de vorm in een voorverwarmde oven van 200°C
  • laat de tatin 20 tot 25 minuten bakken
  • leg een groot bord op de tatinvorm en keer het geheel snel om, het deeg zit nu aan de onderkant
  • bestrooi alles eventueel nog met wat zout en peper en met de kruiden
  • verdeel enkele lepels kaas over het gebak
  • dien lauwwarm op met een slaatje
Recept: Matt Prestons 100 beste recepten.

Frittata met groene asperges

Het is volop aspergetijd en dus moet er een gerecht met asperges op tafel komen. 



Dit heb je nodig: voor 2 personen
  • 1 bussel groene asperges
  • 4 eitjes
  • 50 ml room
  • 25 g parmesaan
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding:
  • verwarm de oven tot 180°C
  • spoel de asperges, breek het houtachtig gedeelte af
  • laat 5 minuten blancheren in licht gezouten water
  • laat ze schrikken in ijswater en daarna uitlekken
  • verdeel de asperges over een ingevette ovenschaal
  • klop de eieren los met de room en kruid met zout, peper en nootmuskaat
  • giet de eiroom over de asperges en bestrooi met de gemalen kaas
  • zet de frittata 30 minuten in de oven of tot de eieren mooi gestold zijn
  • snij in stukken en serveer , eventueel met een slaatje
recept: Libelle ( aangepast )

Aspergequiche met bieslook en Parmezaanse kaas

Asperges zijn nog altijd gemakkelijk verkrijgbaar en een hartige taart smaakt altijd. Met een kant en klaar deeg is de taart best snel gemaakt.



Voor deze hartige taart heb je nodig: ( 4 pers.)

  • een rol vers bladerdeeg
  • 500 g asperges
  • 3 eieren
  • 1dl slagroom
  • 1,5 dl melk
  • knoflook, geperst
  • zout en peper
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el fijngehakte verse bieslook
Bereiding:
  • Schil de asperges en verwijder de houterige uiteinden
  • kook de asperges beetgaar en laat ze uitlekken
  • verwarm de oven voor op 200° C
  • vet een ronde taartvorm ( 24 cm ) of een langwerpige  van 30 cm in en bekleed hem met het bladerdeeg
  • leg de asperges op de bodem
  • meng de eieren met de slagroom, de  melk, de knoflook en de bieslook en kruid met zout en peper
  • giet dit eiermengsel over asperges en bestrooi het geheel met de kaas
  • laat de quiche een tiental minuten en haal hem uit de vorm
  • dien warm of lauw op vergezeld van een slaatje
Ik gebruikte zowel witte als groene asperges

Hier vind je een ander recept voor quiche met asperges.

recept : Asperges ; Annerose Siec en Sylvia Winnewisser . ( aangepast )

Hartige bruine broodjes met spek en kaas

Met de vulling voor het bakken van hartige broodjes kan je gemakkelijk variëren. Deze keer koos ik voor spek en kaas maar je kan er even goed ui aan toe voegen of een vulling in zuiderse stijl maken met gehakte olijven en zongedroogde tomaatjes of pittige salami met olijven. 
Ik maakte van het deeg een plat broodje met de vulling er boven op maar je kan de vulling ook in het deeg stoppen en er kleine broodjes van vormen.


Dit heb je nodig voor twee broodjes van ongeveer 25 x 15 cm:

  • 300 g fijn tarwemeel ( of 150 g bloem en 150 g fijn tarwemeel)
  • 180 g koud water
  • 18 g verse gist
  • 10 g boter
  • 5 g zout
  • 200 g gerookt spek
  • 100 g gemalen kaas



Bereiding: (met de machine)
  • los om te beginnen de gist op in de vloeistof
  • start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, het zout en de rest van de bloem toe
  • voeg de boter toe als het deeg is gevormd
  • laat de machine gedurende ongeveer 5 minuten in een hoge versnelling kneden
  • kneed tot je een dun vliesje kunt vormen
  • bol het deeg op en laat tussen twee doeken en plasticfolie 30 minuten rusten
  • sla het deeg plat en verdeel het twee stukken
  • rol elk stuk uit met de deegrol en leg de platte stukken op een bakplaat
  • laat opnieuw 30 minuten rijzen
  • verdeel de spekstukjes over het deeg en bestrooi met de gemalen kaas
  • laat nog 30 minuten rijzen
  • bak gedurende 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C
  • laat de broodjes afkoelen op een rooster
Warm voor gebruik de broodjes enkele minuten op in de oven

Zalmterrine met courgettes

Bij warme zomertemperaturen en bij een avondetentje op het terras, past een koude terrine perfect. En als je dat kan delen met aangenaam gezelschap dan kan de avond niet meer stuk. 


Dit heb je nodig:
  • 400 g verse zalm
  • 3 schijven gerookte zalm
  • 2 eiwitten
  • 4 dl room
  • 30 g gedroogde tomaatjes op olie
  • 2 courgettes
  • 1 sjalot
  • 10 takjes platte peterselie
  • piment d' Espelette
  • boter voor de vorm
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding:
  • pel de sjalot en snipper fijn
  • was de courgettes, verwijder de binnenste pittenkern en snijd ze in flinterdunne schijfjes
  • laat de courgettes samen met de sjalot 5 à 6 minuten stoven in wat olijfolie, voeg peper en zout toe en laat deze bereiding afkoelen
  • snijd de verse zalm in blokjes en mix ze 30 seconden samen met de eiwitten. Kruid naar smaak met zout en het piment
  • mix opnieuw terwijl je langzaam de room toevoegt
  • snijd de gerookte zalm en de gedroogde tomaatjes in kleine slukjes en meng onder het roommengsel, roer er ook de versnipperde peterselie onder
  • meng er nu de courgettes en sjalot onder
  • giet de bereiding in een ingevette cakevorm laat bakken in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 25 à 30 minuten . ( controleer de gaarheid: steek een priem in de terrine, er mag niets meer aankleven ),laat zo nodig nog wat langer bakken
  • laat minstens 4 uur afkoelen voor dat je de terrine uit de vorm haalt en laat goed koud worden in de koelkast
  • serveer met één of meerdere slaatjes
Recept: Maxi-cuisine. Hors-série nr. 8

Bladerdeegtaart met courgettes en geitenkaas

Nu de grote hitte voorbij is durf ik weer gebruik maken van mijn oven. Er staan dan ook heel wat recepten voor hartige en zoete taarten te wachten om gemaakt te worden. Nieuwe recepten die ik vond in de tijdschriften die ik van onze vakantie in Frankrijk meebracht. Ik blader er nog dagelijks in terwijl ik al lezende geniet en tegelijkertijd mijn kennis van het Frans bijschaaf.
Deze courgette taart is de eerste uit het rijtje.


Dit heb je nodig:
  • ca. 300 g kant en klaar bladerdeeg
  • 500 g kleine courgettes
  • 6 fijne sneden gedroogde ham
  • 1 boeketje basilicum
  • 1 büche geitenkaas
  • 3 eieren
  • 10 cl room
  • 5 cl melk
  • 50 g bloem
  • 4 el olijfolie
  • 1 kl curry
  • zout en peper van de molen


Bereiding:

  • was de courgettes en rasp ze grof
  • verwarm 2 el olijfolie in een pan, voeg de curry toe en roer 2 minuten
  • laat dan de geraspte courgettes 5 minuten stoven in de curry-olie, voeg zout en peper toe
  • vet een taartvorm in en bekleed die met het bladerdeeg
  • bedek het deeg met de sneden ham
  • giet de bloem in een kom
  • klop de eieren met de room en de melk en meng ze met de bloem
  • voeg de courgettes en de in kleine stukjes gesneden basilicum toe, kruid eventueel bij en meng opnieuw
  • giet het courgette mengsel in de taartvorm en leg er de in schijfjes gesneden geitenkaas op
  • giet de rest van de olie er over en bak de taart 45 min. in een voorverwarmde oven van 210°C
  • laat de taart wat afkoelen alvorens op te dienen

recept: Cuisine actuelle (hors-série) juli - augustus 2015

Filodeegtaart met spinazie en ricotta

Af en toe een hartige taart als maaltijd, het moet kunnen. Het is altijd afwachten of ze aan de verwachtingen zal voldoen maar de resultaten waren tot nu toe positief. En vooral, iets nieuws uitproberen is iets wat ik graag doe. Meestal is het deeg voor zo een taart bladerdeeg of kruimeldeeg maar met filodeeg werkte ik nog niet. En spinazie met ricotta is een goede combinatie, dus mislukken kon niet. 

Dit heb je nodig:
  • 500 g verse spinazie
  • 1 kleine ui
  • 1 klontje boter
  • 350 g ricotta kaas
  • 80 g geraspte Parmesaanse kaas
  • 2 eieren
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
  • 1 pakket filodeeg
  • 70 g gesmolten boter 

Bereiding:

De bereiding van deze taart vind je hier terug.

(In het recept werden nog 6 eierdooiers gebruikt maar die liet ik weg)

Recept: Allrecipes.nlhttp://allrecipes.nl/

Mini-cakes met wortel en spekjes

Hartige cakejes behoren tot mijn favoriete gebakjes. Lauwwarm opgediend vergezeld van een slaatje zijn ze een echte lekkernij. Ik bakte ze in mini-cake vormpjes maar je kan even goed muffin- of andere vormpjes gebruiken. 


Dit heb je nodig: voor 4 à 6 vormpjes
  • 120 g bloem
  • 2 eieren
  • 80 g gemalen gruyère of andere kaas
  • 7 cl olijfolie
  • 7 cl melk
  • 1/2 zakje gedroogde gist
  • 1 wortel
  • 70 g spekreepjes
  • een lepel gehakte peterselie 
  • peper en zout
  • vetstof en wat bloem voor de vormpjes

Bereiding:
  • verwarm de oven op 180°C
  • vet de mini-cakevormpjes in en bestuif ze met wat bloem
  • schil de wortel en rasp hem fijn
  • meng in een kom de eieren met de olie en de melk
  • voeg de bloem, de kaas, de geraspte wortel, de spekjes en de peterselie toe
  • kruid met peper en zout
  • meng er de gedroogde gist onder
  • verdeel het deeg oven de vormpjes
  • bak ze 30 minuten, de cakejes zijn voldoende gebakken als er geen deeg meer kleeft aan een mes of priem die je er in prikt
  • laat de cakejes afkoelen en dien ze lauwwarm op met een slaatje
recept: Mini-cakes apéritifs et gourmandises, Ilona Chovancova

Andere recepten van mini-cakes


Bloemkooltaart van Ottolenghi

Dit is het eerste recept dat ik maakte van de, om zijn groentebereidingen bekende kok, Ottolenghi. En ik zou me moeten schamen om het feit dat ik nog nooit eerder iets van hem klaarmaakte terwijl ik al een tijdje in het bezit ben zijn boek 'Ottolenghi het Kookboek. Dit recept komt uit zijn nieuwste ' Plenty More'. En ik moet zeggen, het is een heerlijke groentetaart geworden.


Dit heb je nodig voor 4 à 6 personen:

  • 1 bloemkool, in roosjes van 3cm
  • 1 rode ui
  • 75 ml olijfolie
  • 1/2 tl rozemarijnblaadjes, fijngehakt
  • 7 eieren
  • een flinke hand basilicum, fijngesneden
  • 120 g bloem, gezeefd
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 kurkuma
  • 1 tl zout
  • flink wat versgemalen peper
  • 150 g grof geraspte parmesaan
  • gesmolten boter
  • 1 el sesamzaad
  • bakpapier
Bereiding: 
  • kook de bloemkoolroosjes in 15 minuten zacht, giet ze af en zet apart
  • snijd van de rode ui 4 ronde plakken van 1/2 cm dik - bewaar deze. Hak de rest van de ui grof en smoor de stukjes met de olie en rozemarijn 10 minuten op laag vuur - roer tot de ui glazig is en laat hem dan afkoelen
  • klop nu de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum
  • doe er de bloem, bakpoeder, kurkuma, parmezaan, het zout en de peper bij en klop alles goed glad voordat je de bloemkoolroosjes er voorzichtig door schept - probeer ze heel te houden
  • bekleed de bodem en de wand van een springvorm of taartvorm met losse bodem( 24 à 26 cm bakpapier
  • vet de wand in met de gesmolten boter en strooi het sesamzaad er tegen
  • giet het bloemkoolmengsel in de vrom en verdeel de uiringen erover
  • zet de vorm in de voorverwarmde oven van 200 °C en bak de taart 45 minuten tot hij stevig is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen
  • haal de taart uit de oven en laat 25 minuten afkoelen en serveer op kamertemperatuur

hartige pompoencake met spekjes en comté


Deze hartige pompoencake smaakt heerlijk als hij lauwwarm of koud wordt opgediend met een slaatje.

Dit heb je nodig:
  • 500 g pompoen
  • 100 g bloem
  • 3 eieren
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 75 g geraspte comté kaas
  • 80 g spek reepjes
  • 30 g walnoten
  • 2 uien
  • 60 g gesmolten boter
  • 2 soeplepels olijfolie
  • zout en peper van de molen

Bereiding:
  • was en schil de pompoen, verwijder de pitten en snij hem in blokjes.
  • kook de pompoen 20 ' in gezouten water, giet door een zeef en pureer
  • pel ondertussen de uien, snij ze fijn
  • bak de spekreepjes in 1 lepel olijfolie
  • voeg de fijngesneden uien toe en laat 10 minuten garen
  • verwarm de oven voor op 210°C en vet een cakevorm in met 1 el olijfolie
  • hak de walnoten
  • klop de eieren los in een kom, voeg de gesmolten boter  toe en meng
  • roer er de bloem, de gist, de pompoenpuree, de spekjes, uien, de geraspte comté en de noten onder en meng tot een homogene massa
  • kruid met zout en versgemalen peper
  • giet het deeg in de cakevorm en laat 35 à 40 minuten bakken
  • stort de cake op een rooster en laat afkoelen
  • serveer lauwwarm of koud met een slaatje en een glaasje witte wijn
Recept: Cakas et muffins , Cuisine et Vins de France

Hartige taart met snijbiet, kruiden en kaas

Toen ik de foto en het recept van deze hartige taart op de blog van Caroline zag, wist ik het meteen. Deze zou ik bakken want we hebben toevallig snijbiet in onze tuin staan.


Dit heb je nodig:

  • 1 rode ui ( in dunne plakjes +/- 85 g)
  • 3 stengels bleekselderij + het blad in plakjes (220 g)
  • 8 grote bladeren snijbiet ( = warmoes )  grofgehakt (175 g)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el gehakte muntblaadjes
  • 2 el gehakte bladpeterselie
  • 2 el gehakte salieblaadjes
  • 2 el olijfolie
  • 75 g feta verkruimeld
  • 50 g pecorino, geraspt
  • 15 g pijnboompitten, geroosterd
  • de rasp van 1 citroen
  • 350 g bladerdeeg ( een rol )
  • 100 g ricotta
  • 1 ei losgeklopt
  • zout / peper
Bereiding:
  • bak in een wok of hapjespan met 2 el olijfolie de ui, bleekselderij, snijbietbladeren, de kruiden, steeds omscheppend ongeveer 10 à 15 minuten tot de bleekselderij zacht is
  • haal de pan van het vuur en schep er de feta, de pecorino, de pijnboompitten, de citroenrasp en zout en peper naar smaak door.
  • laat wat afkoelen
  • verwarm de oven voor op 200°C boven en -onderwarmte
  • leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat ( ik gebruik een taartvorm met loszittende bodem , laat het deeg over de zijkant hangen
  • verdeel de vulling over het bladerdeeg
  • verdeel over de vulling dikke klodders van de ricotta
  • vouw de randen van het deeg over de vulling
  • bestrijk de randen met het losgeklopte ei
  • bak de taart 30 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is
  • haal de taart uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur, druppel er nog wat olijfolie over en serveer
  • de taart smaakt koud ook erg lekker
Omdat wij toch genoeg snijbiet in voorraad hebben gebruikte ik enkel deze i.p.v. bleekselderij. Ik voegde ook een los geklopt ei toe aan de vulling omdat ik vreesde dat deze anders te vochtig zou zijn. Met goed resultaat zo bleek. Deze taart is lekker hartig met de kaassoorten erbij.
Als alternatief van de snijbiet kan je ook wilde spinazie, bietenblad, raapsteeltjes, brandnetel en waterkers gebruiken.
.

recept: Ottolenghi

Crostata met tomaten

Toen ik de foto van dit gebak zag en het recept las op de blog van Caroline, wist ik het meteen, dit zou ik ooit eens maken. En zie, vandaag was het zover. Dit hartig gebak is heerlijk  en het deeg smaakt croissant-achtig lekker.


Dit heb je nodig:
1. voor het deeg:

  • 125 g bloem
  • 75 g maismeel
  • 1/2 tl zeezout
  • 150 g koude roomboter, in blokjes
  • 35 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 4-6 el ijskoud water
2. voor de vulling:
  • 70 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 750 g tomaten, verschillende soorten en kleuren
  • 15 g tijm
  • 1,1/2 tl honing
  • 3 el olijfolie
  • 3 el rode balsamicoazijn
  • 3 tenen knoflook, in kleine stukjes gesneden
  • zout en peper
  • 1 ei, los geklopt

Bereiding:

Caroline beschrijft de bereiding van deze crostata zo voortreffelijk dat ik het niet beter zou kunnen.
Wil je weten hoe moet kijk dan op haar blog.



Torentje met aubergine, tomaat en mozarella


Dit vegetarische torentje zag ik op deze Italiaanse food-blog. En vermits wij wel houden van gebakken groenten maakte ik het vandaag klaar.  Ik diende het op met een gemengde salade en gebakken ui. Lekker met een stukje stokbrood.


Dit heb je nodig voor twee torentjes:

  • 1 grote aubergine
  • 2 tomaten
  • 1 bolletje ( licht) mozzarella
  • olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • een bakplaat
  • 2 satèstokjes ( vooraf gedrenkt in water )



Bereiding:
  • was de groenten en snijd ze in dikke schijven
  • snijd de bol mozarella in plakken
  • stel de torentjes samen: een schijf aubergine afgewisseld met een schijf tomaat en een plak mozarella
  • houd alles bij elkaar met een satèstokje
  • kruid alles goed met zout en peper en overgiet het torentje met olijfolie
  • vervarm de oven tot 180°C en bak de groententorentjes ongeveer 30 minuten
Ik liet ook nog een in schijven gesneden ui en de rest van de aubergine mee bakken op de bakplaat.
 Verwijder de stokjes en dien de torentjes op met een gemengde salade en stokbrood.

Quiche met ratatouille

Deze  vegetarische quiche is eigenlijk een samensmelting van twee aparte bereidingen. Ik las in 'Libelle Lekker' de beschrijving voor het maken van een ratatouilletaart met een kant en klaar kruimeldeeg. Omdat ik dat niet had zocht ik in 'Basic broodjes en koeken' van Frank Deldaele het recept voor een quichedeeg en gebruikte uit dit boek ook het recept voor de bijhorende basisvulling (ei-room). Want de originele ratatouilletaart bestond enkel uit het deeg en de groenten. 


Dit heb je nodig voor het deeg en de ei-room vulling:
  • een taart of quiche vorm van ca. 30 cm doormeter
  • 250 g bloem
  • 108 g water
  • 30 g olijfolie
  • 30 g boter of margarine
  • 13 g verse gist
  • 5 g zout

  • 4 eieren
  • 250 g room
  • 250 g melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat
voor de groenten vulling:
  • 150 g mozzarella
  • 1 kg trostomaten
  • 1 courgette, in stukken
  • 1 aubergine, in stukken
  • 1 ui, in ringen
  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 kl Provençaalse kruiden
  • peper en grof zout

Bereiding:
  • kneed van de ingrediënten voor het deeg een glad brooddeeg, laat het ongeveer 40 minuten rijzen
  • verwarm de oven voor op 175°C
  • doe de courgette, aubergine en de uiringen in een ovenschaal, samen met de knoflook en de rozemarijn. Kruid met peper uit de molen. Besprenkel met olijfolie
  • laat een half uur bakken in de oven. Schep af en toe om
  • spoel de tomaten, snij ze in kwartjes en verwijder de pitten. Zet ze een kwartier in de oven bij de andere groenten
  • laat de groenten na de baktijd wat afkoelen
  • kneed het gerezen deeg nog eens door, rol het dun uit en bekleed er de ingevette taartvorm mee
  • meng alle ingrediënten voor de ei-room vulling
  • schep de groenten op de deegbodem, kruid met grof zout en de Provençaalse kruiden
  • giet de ei-room vulling erover, beleg met de in plakjes gesneden mozzarella
  • bak de quiche in ongeveer 45 minuten gaar
De quiche is het lekkerst al ze lauwwarm gegeten wordt met eventueel een groen slaatje.

De hoeveelheid voor het ei-roommengsel was te groot voor deze taart. De bereiding met 2 eieren en dus de helft van de room en melk zou voldoende geweest zijn. Dus dat ga ik een volgende keer halveren. 
De room verving ik door soja cuisine light en ik gebruikte ook de light versie voor de mozzarella.

Frittata met rucola en pruimtomaatjes


Een lekker zomers gerecht dat ook nog in een handomdraai klaar is.

Dit heb je nodig voor 4 personen:


  • 1 kuipje Boursin Cuisine sjalot & bieslook
  • 250 g pruimtomaatjes
  • 50 g rucola
  • 7 eieren
  • boter
  • 1 tl paprikapoeder
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding:


  • verwarm de oven voor op 180°C
  • beboter een quichevorm
  • doe de rucola en tomaatjes in de schaal en schep het een beetje door elkaar
  • klop de eieren, paprikapoeder, zout en peper los in een kom
  • voeg de helft van de Boursin Cuisine toe en roer door elkaar
  • giet het eimengsel in de vorm
  • leg de tomaatjes en de rucola in de vorm en druk de rucola blaadjes onder het eimengsel
  • verdeel met een lepel de resterende Boursin over de quiche vorm
  • plaats de vorm in het midden van de oven en bak in ca. 30 min. goudbruin en gaar





Je kunt de frittata zowel koud als warm opdienen
Heerlijk om de dag erna nog koud als lunch te eten.

recept: Boursin 

Gratin van aardpeer en knolselder

Je vindt ze meer en meer, de recepten met de "vergeten groenten" zoals men ze graag noemt: de pastinaak en de aardpeer of topinamboer. Dit recept  met aardpeer vond ik toevallig in het maandelijkse tijdschriftje van het warenhuis. Het is heel gemakkelijk en snel klaar en bovendien heel lekker geserveerd met artisanaal stokbrood.


Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 400 g aardpeer
  • 400 g knolselder
  • 10 g boter + een klontje voor de schaal
  • 150 ml room
  • 100 g geraspte kaas
  • 50 g parmesaan
  • peper en zout
Bereiding:

  • was de aardperen grondig
  • schil de knolselder
  • snij de groenten in schijven en kook ze gaar in 20 minuten in licht gezouten water en laat ze uitlekken
  • bak de groenteschijven goudbruin in  de boter
  • schik ze in de beboterde ovenschaal en overgiet met de room
  • kruid met peper en zout
  • meng de geraspte kaas en de parmezaan en strooi over de groenten
  • bak 15 min in een voorverwarmde oven van 220°C
  • serveer met artisanaal stokbrood.

Ik liet de groenten slechts 12 min koken, dat was meer dan voldoende en ik bakte ze niet meer in boter alvorens ze in de ovenschaal te leggen. De room kruidde ik met peper en zout en voegde die dan pas aan de groenten toe. 


recept:  Carrefour

Flan van knolselder met paddestoelensaus


Dit is een gerechtje dat je als warm voor- of tussengerecht kan presenteren. Het is gemakkelijk op voorhand  te maken en je warmt het terug op vooraleer je het opdient. Dat is altijd  handig als je met een hele groep samen bent en het verkort de tijd die je in de keuken doorbrengt. Ik verander als eens iets in de samenstelling van een gerecht en zo ook nu weer. Een flan leerde ik maken tijdens een kookles in De Vlaspit en het sausje vond ik in de extra editie " 100 toprecepten feestklassiekers " van Weekend Knack.

Zo maak je de knolselderflan: ( voor 6 personen )
  • schil de knolselder , snijd in kleine blokjes, weeg 500 g af en kook gaar
  • pureer de knolselder en meng er 4 eieren en 0,5 dl room onder en kruid goed metpeper en zout
  • beboter kleine ( silicone ) vormpjes en vul ze met het mengsel
  • gaar ze gedurende 20 minuten in een warmwaterbad in een voorverwarmde oven van 170 °C
  • het garen kan ook in een microgolfoven : 3,5 min op 500 W, 2,5 min op 300 W
  • Controleer de gaarheid met de munt van een mes of priem.
paddestoelensaus: ( voor 6 personen )
Ontvorm de flans op borden en giet de saus eromheen.



Mini cake apéritiefhapje

Dit apéritiefhapje kan je gemakkelijk enkele dagen op voorhand bakken en invriezen. Als je ze nodig hebt dan haal je ze uit de vriezer, laat ze een uurtje ontdooien en bak ze 5 min op 180°. Controleer of ze voldoende opgewarmd zijn en dien op.

Dit heb je nodig:

  • 120 g bloem
  • 1/2 zakje gedroogde gist
  • 2 eieren
  • 7 cl melk
  • 7 dl olie
  • peper en zout
  • 80 g geraspte gruyèrekaas
  • 80 g spek of gedroogde hesp
  • een mini muffinvorm

bereiding:
  • snijd de salami in kleine stukjes
  • klop de eieren luchtig en voeg de olie en melk toe
  • meng met de bloem, kaas en de salami
  • kruid met peper en zout
  • voeg er de gedroogde gist aan toe en meng goed
  • vet de muffinvorm in en vul de vormpjes met 2/3de van het deeg
  • laat ze bakken in ongeveer 15 min op 180°C
  • controleer de gaarheid door er met de punt van een mes of priem in te prikken, als die er droog uitkomt dan in het gebakje gaar. 
  • ontvorm en laat afkoelen.
Als je het deeg gekruid hebt, proef dan even, het mag hartig zijn
Ik verving het spek door salami.

Uit : Mini cakes, apéritifs et gourmandises. Ilona Chovancova.

Ovengerecht met zwart roggebrood en woudpaddenstoelen

Als kind mocht ik in de herfst met mijn moeder mee om cantharellen te plukken. Ze bakte die kort aan in de pan gekruid met peper en zout en zo leerde ik de heerlijke smaak kennen. Nu is het een zeldzaamheid dat er hier nog iemand het bos in trekt om ze te zoeken. Mijn broer, ja, die doet het nog. Je vindt ze ook niet zo gemakkelijk in de winkels, en het aanbod is eerder klein. Maar in Duitsland en ook wel in Frankrijk worden ze massaal  aangeboden in de herfstperiode. Overal aan de restaurants ze je bordjes met het aanbod van gerechten met  " Pfifferlingen", de cantharellen. Ik kon er dus ook nu weer niet aan weerstaan om me een klein boekje aan te schaffen met recepten waarin deze champignons zijn verwerkt.


Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 200 g zwart roggebrood ( pumpernikkel)
  • 100 g wit brood
  • 2 uien
  • 60 g boter
  • 3 eieren
  • 200 g slagroom
  • 450 g woudpaddenstoelen, eventueel kastanje champignons
  • 60 g spek
  • zout, peper en muskaatnoot
  • bieslook of lente ui

zwart roggebrood of pumpernikkel



Bereiding:

  • breek het brood in stukjes in een kom
  • reinig de ui en snijd in stukjes
  • smelt 30 g boter in een pan en stoof de ui, voeg de slagroom toe, kruid met zout en muskaatnoot. Laat even doorkoken
  • breek de eieren, vang het eiwit op in een beker en voeg de dooiers bij het brood
  • giet het ui-slagroommengsel erover en meng goed
  • klop het eiwit stijf en schep dit onder de broodmassa
  • verwarm de oven tot 180°C
  • vet de vormpjes in met gesmolten boter en vul ze met het mengsel
  • zet de vormpjes in een ovenschaal in een bodempje heet water en laat ze 20 min. garen
  • controleer met een priem de gaarheid, komt die er droog uit dan is het gerecht gaar




  • reinig tijdens het bakken de paddenstoelen
  • snijd grote exemplaren in kleinere stukken
  • snijd de ui in stukjes en het spek in reepjes
  • bak de ui en het spek in de rest van de boter en voeg de paddenstoelen toe
  • kruid met peper en zout en laat even stoven
  • ontvorm de gebakken broodvormpjes per 2 op een bord en schik er de paddenstoelen rond
  • werk af met lente ui of het bieslook



recept uit: "Land Edition " Landküche, Gutes aus Feld, Wald & Wiese

Appel-knolseldergratin met mimolettekaas

Zoet, zuur en zout zijn de smaken die je proeft in deze gratin. Zelf vind het niet vanzelfsprekend om appel naast knolselder als ingrediënten te gebruiken voor een gratin maar ik probeerde het en we vonden het lekker.

Dit heb je nodig voor 4 personen:


  • 4 appels
  • 1/2de knolselder
  • 2 stengels bleekselderij
  • 200 g mimolettekaas ( of cheddar )
  • 400 ml room
  • 2 eieren
  • 125 g rozijnen
  • sap van 1 citroen
  • boter
  • nootmuskaat, zout en peper
  • 200 g gebakken spekblokjes

Bereidingswijze:


  • maak de selderijstengels schoon en snij ze in boogjes
  • schil de appels, snij ze in partjes en besprenkel meteen met citroensap
  • schil de knolselder, snij hem in blokjes en besprenkel met citroensap
  • blancheer de knolselder 8 tot 10 minuten in kokend gezouten water. Voeg de selderijboogjes toe en kook ze 5 minuten mee.
  • verwarm de oven voor op 200 °C 
  • beboter de ovenschaal
  • klop de eieren los met de room. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • smelt in een pan een klont boter. Doe er de appels bij en laat aan beide kanten kleuren.
  • leg in de schaal afwisselend laagjes selder, appel,spekjes en rozijnen. 
  • giet er het eimengsel over
  • beleg met plakjes kaas en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven




recept: Libelle

In plaats van room gebruikte ik soja light cuisine

Spaghetti nestjes

Dit is zo een gerechtje om restjes te verwerken al staat dat niet zo bij de beschrijving vermeld. Maar ik had nog gekookte spaghetti in de koelkast en om die niet weer met een traditionele saus op te dienen kwam dit recept goed van pas.


Dit heb je nodig voor ongeveer 12 stuks:


  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olie
  • 250 g diepvries bladspinazie
  • zout en peper en gemalen nootmuskaat
  • 200 g gekookte hesp (ham)
  • 400 ml melk
  • 3 eieren
  • 125 mini-mozarella bolletjes
  • vetstof voor de muffinvorm
Bereiding:

  • reinig de ui en de knoflook en snijd in kleine stukjes
  • stoof ze beiden in de olie
  • voeg de spinazie toe met 5 el water en laat onder gesloten deksel 15 minuten garen, roer af en toe
  • kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking, giet in een zeef en laat uitlekken
  • snijd de hesp in kleine reepjes 
  • klop de eieren, voeg de melk erbij en kruid met zout, peper en nootmuskaat
  • meng de spaghetti met de hesp en de spinazie
  • vet de muffinvormpjes in en vul ze met het spaghettimengsel
  • vul ze aan met de eiermelk
  • laat de mozarella bolletjes uitlekken, halveer ze en leg ze op de pastanestjes
  • bak in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende ongeveer 30 minuten
  • laat even afkoelen, maak ze los van de vormpjes en dien op. Dat kan eventueel met een tomatensaus

recept: laura Backen im Herbst, 03/ 2013

Cake met groenten en kruiden

Deze cake zit boordevol groenten en smaakt het lekkerst als hij lauw of koud wordt opgediend met een salade en een glaasje witte of rozé wijn.


Dit heb je nodig:
  • 1 kleine brocolli
  • 1 courgette
  • 150 g fijne erwtjes
  • 3 boeketjes bloemkool
  • 1 gegrilde paprika ( eventueel uit een bokaal)
  • 12 kerstomaatjes
  • 20 g boter
  • 1 soeplepel olie
  • 1 boeketje platte peterselie
  • 250 g bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 3 eieren
  • 2 dl melk
  • 2 soeplepels room
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • zout
bereiding:
  • stoom de brocolli, de bloemkool en de erwtjes gedurende 10 min en laat afkoelen
  • snijd de courgette in schijfjes en bak ze in de olie in een grilpan, laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • snijd de paprika in sliertjes. Als je een verse paprika gebruikt, schil hem dan , ontpit en laat in grote stukken bakken in een grilpan. Snij daarna in sliertjes.
  • beboter een cakevorm en bestuif met bloem
  • was en snij de tomaatjes in twee
  • doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en breek daarin de eieren, voeg de melk, slagroom en gist toe
  • kruid naar smaak en roer tot een glad deeg
  • voeg de groenten toe en de gehakte peterselie, meng goed
  • giet het deeg-groenten mengsel in de cakevorm en laat ca. 45 min bakken in een oven van 210°C
  • als de cake in de helft van de baktijd te vlug bruint, bedek hem dan met aluminiumfolie
  • controleer met een mes of priem de gaarheid van de cake en stort hem op een taartrooster.
  • laat afkoelen


De slagroom verving ik door 2 soeplepels platte kaas.
recept uit: Cakes et muffins ,Cuisine et Vins de France. Editions Marie Claire

Quiche met verse zalm en broccoli


Dit heb je nodig :

1. voor het deeg ( voor 2 vormen van 30 cm doorsnede en 2,5 cm hoog )

  • 140 g boter
  • 250 g bloem
  • 5 g kristalsuiker
  • 125 ml water
  • 1 eidooier
  • gedroogde erwten, rijst of bakparels om blind te bakken

2. voor de vulling:

  • 400 g verse zalmfillet
  • 1 broccoli
  • 3 eieren
  • 2,5 dl room
  • 150 g kruidenkaas
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • peper, zout

bereiding:
1. het brokkeldeeg:

  • hak de vetstof in kleine blokjes onder de bloem en meng met de suiker en het zout
  • meng of kruimel met de handen tot een kruimelige, zandachtige massa 
  • giet het water erbij, voeg de eidooier toe en kneed alles tot een mooi samenhangend deeg
  • verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30' in de koelkast rusten om het daarna vlot te kunnen uitrollen
  • rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee
  • prik er een aantal keer in met een vork om te vermijden dat er tijdens het bakken een luchtbel ontstaat tussen de vorm en het deeg
  • beleg het deeg met een iets te groot stuk bakpapier en vul de vorm volledig met de erwten of bakparels
  • bak het deeg ongeveer 15' in de voorverwarmde oven
  • verwijder de erwten en het bakpapier wanneer het deeg lichtjes begint te kleuren

2. de vulling:

  • snijd de zalm in blokjes
  • verdeel de broccoli in roosjes , schil de broccolistelen en snijd ze in stukjes
  • kook de roosjes en stelen in 5-8 min. beetgaar in licht gezouten water zonder deksel om de frisgroene kleur te behouden
  • spoel onder koud stromend water en laat uitlekken
  • verdeel de zalm en broccoli over de quichebodem
  • klop de eieren met de room en kruidenkaas los en breng op smaak met peper en zout
  • giet dit over de zalm en broccoli en bestrooi met de kaas
  • bak 30 min. in een voorverwarmde oven van 180°C
  • controleer met een mesje of priem de gaarheid, verleng indien nodig de baktijd
Volgens het boek is deze hoeveelheid deeg voldoende om twee vormen te vullen,maar je moet het dan flinterdun uitrollen. Ik zou met dit deeg maar één vorm vullen.

recept brokkeldeeg: Bakboek de klassiekers van Eric Van Den Hende
recept vulling: Ons Bakboek (nieuwe uitgave ) van KVLV

Kleine groenten quiches met bladerdeeg

Voor de verandering eens kleine quiches. Ze worden gebakken in een  muffinvorm met kant en klaar bladerdeeg. Dus zo heel veel werk heb je niet aan deze knapperige mini quiches.


Dit heb je nodig voor 4 porties
  • 1 rol bladerdeeg
  • 70 g lente uitjes
  • 70 g kerstomaatjes
  • 70 g broccoli 
  • zout
  • 40 g gekookte ham
  • 100 g gemalen (berg)kaas
  • 1el slagroom
  • 3 eieren
  • peper
  • een muffinvorm
bereiding:
  • rol het bladerdeeg uit en snijd er kleine rondjes uit ( doormeter van het muffinvormpje + 2 x de hoogte)
  • Dat gaat gemakkelijk met een klein bordje



  • bekleed met de deegrondjes 8 muffinvormpjes en druk goed aan





  • verwarm de oven voor op 200°C
  • was de groenten
  • snijd de lente ui in kleine ringetjes en de tomaatjes in vier
  • verdeel de broccoli in roosjes en kook ze 2 min. in gezouten water, laat ze dan uitlekken
  • snijd de ham in kleine reepjes 
  • leg de groenten en de ham in een schaal en voeg de gemalen kaas er aan toe




  • vul de bladerdeeg vormpjes met dit mengsel en druk goed aan

  • klop de eitjes met de slagroom, kruid met peper en zout en verdeel ze over de 8 vormpjes
  • schuif de bakvorm in de oven en bak de quiches tot ze goudbruin zijn gedurende 20 min.
  • ontvorm de quiches, laat wat afkoelen en dien ze warm of koud op met wat sla en tomaatjes



Ik voegde 1 dl room toe in plaats van maar 1 el zoals in de ingrediëntenlijst stond vermeld
De baktijd verlengde ik met 5 min.


recept uit: land Edition: Landküche, Gutes aus Feld, Wald & Wiese

Cake met groenten en kruiden

Deze cake zit boordevol groenten en smaakt het lekkerst als hij lauw of koud wordt opgediend met een salade en een glaasje witte of rozé wijn.


Dit heb je nodig:
  • 1 kleine brocolli
  • 1 courgette
  • 150 g fijne erwtjes
  • 3 boeketjes bloemkool
  • 1 gegrilde paprika ( eventueel uit een bokaal)
  • 12 kerstomaatjes
  • 20 g boter
  • 1 soeplepel olie
  • 1 boeketje platte peterselie
  • 250 g bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 3 eieren
  • 2 dl melk
  • 2 soeplepels room
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • zout
bereiding:
  • stoom de brocolli, de bloemkool en de erwtjes gedurende 10 min en laat afkoelen
  • snijd de courgette in schijfjes en bak ze in de olie in een grilpan, laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • snijd de paprika in sliertjes. Als je een verse paprika gebruikt, schil hem dan , ontpit en laat in grote stukken bakken in een grilpan. Snij daarna in sliertjes.
  • beboter een cakevorm en bestuif met bloem
  • was en snij de tomaatjes in twee
  • doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en breek daarin de eieren, voeg de melk, slagroom en gist toe
  • kruid naar smaak en roer tot een glad deeg
  • voeg de groenten toe en de gehakte peterselie, meng goed
  • giet het deeg-groenten mengsel in de cakevorm en laat ca. 45 min bakken in een oven van 210°C
  • als de cake in de helft van de baktijd te vlug bruint, bedek hem dan met aluminiumfolie
  • controleer met een mes of priem de gaarheid van de cake en stort hem op een taartrooster.
  • laat afkoelen


De slagroom verving ik door 2 soeplepels platte kaas.
recept uit: Cakes et muffins ,Cuisine et Vins de France. Editions Marie Claire

Quiche met courgette en geitenkaas

Na al die slaatjes op deze warme dagen had ik zin in iets anders. Het was eigenlijk wel nog wat warm voor een ovengerecht maar ik heb de groententaart even laten afkoelen en we hebben er buiten op het terras van gegeten, toch nog met een "slaatje" en het smaakte overheerlijk. Voor herhaling vatbaar.


Dit heb je nodig:
  • 1 rol kant-en-klaar kruimeldeeg
  • 1 rolletje geitenkaas
  • 275 ml room
  • 1 courgette
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • boter
  • peper en zout
bereiding:

  • verwarm de oven voor op 180°. Bekleed een taartvorm met het kruimeldeeg, vouw overtollig deeg langs de rand naar binnen. Vul de vorm met bakpapier en rijst en ze 15' in de voorverwarmde oven.
  • verhit boter in een pan en fruit de ui en de paprika erin. Voeg de aubergineblokjes toe en bak goudbruin.
  • schep de gebakken groenten op de deegbodem. Klop de eieren los met de eidooier en de room. Kruid met peper en zout.
  • schenk het eiermengsel over de groenten. Spoel de courgette en snij ze in fijn plakjes. Snij de geitenkaas in plakjes.
  • Leg de plakken courgette en geitenkaas als dakpannetjes op de quiche en schuif 45' in de oven

De geitenkaas legde ik niet in schijfjes tussen de courgette maar ik strooide ze in brokjes er overheen.
Als ik de taart nog eens maak dan leg ik ook nog wat kaas op de gestoofde groenten . Zo proef je de geitenkaas nog meer denk ik. Maar dat is persoonlijk.

uit Libelle Lekker

lentequiche met asperges

Deze quiche met asperges, erwtjes en cottage cheese kondigt de lente aan. Wij aten hem vers gebakken maar lauw of koud is hij ook lekker.


Dit heb je nodig voor een grote taartvorm van 28 à 30 cm
  • 1 vel uitgerold bladerdeeg
  • 500 g verse asperges
  • 100 g erwtjes (diepvries) of verse
  • 500 g cottage cheese
  • 4 à 6 sneetjes licht gerookte ham ( bv Ardense ham)
  • 3 eieren
  • bundeltje vers bieslook
  • nootmuskaat
  • peper en zout
Bereiding:
  • schil de asperges en laat 10 min. koken in lichtgezouten water
  • kook de erwtjes 10 min
  • laat asperges en erwtjes afkoelen en snij de asperges in kleinere stukken 
  • snij de gerookte ham in reepjes
  • leg het uitgerolde bladerdeeg met het bakpapier in de taartvorm en prik er enkele keren in met een vork
  • schep de asperges, de erwtjes en de hamreepjes in de taartvorm
  • klop de eieren los met de cottage cheese
  • kruid met peper, zout en muskaatnoot en voeg ook het fijngesnipperde bieslook toe
  • giet in de taartvorm en laat gedurende 30 à 35 min. bakken in een voorverwarmde oven van 200°C
  • de eibereiding moet in het midden goed gestold zijn
  • als je er met een mes insteekt dan moet dat er droog uitkomen

Een recept van colruyt uit : Smakelijk 3

Italiaanse quiche met ricotta

Vorige week kocht ik de vernieuwde uitgave van " Ons kookboek " van KVLV. Bij het inkijken van het boek en het doornemen van enkele  recepten leek deze quiche wel iets om als eerste uit te proberen. 


Dit heb je nodig voor een taartvorm van 28 cm diameter

  • 250 g bloem
  • 125 g koude boter
  • 10 g zout
  • 175 - 200 ml koud water
  • bakparels of gedroogde bonen om blind te bakken

voor de vulling:

  • 2 knoflookteentjes
  • 250 g kerstomaten
  • 250 g ricotta
  • 4 eieren
  • 2 dl room
  • 3 eetlepels pesto
  • peper, zout
  • 1/2 bosje basilicum
Bereiding:

  • snijd de boter in kleine blokjes en meng onder de bloem
  • wrijf tussen de vingertoppen tot een kruimelige massa
  • voeg water en zout toe en kneed zeer goed tot een homogeen deeg
  • laat afgedekt met plasticfolie enkele uren in de koelkast rusten
  • rol het deeg niet te dun uit op een vel bakpapier dat groter is dan de vorm. Het bakpapier helpt het deeg beter in de vorm te brengen
  • bekleed de taartvorm met het deeg en doorprik de bodem meerdere keren met een vork
  • leg er een vel bakpapier in en vul met bakparels of gedroogde bonen. Bak het deeg 10 ' blind in een voorverwarmde oven van 180 °C
  • verwijder het bakpapier en de bakparels of bonen
  • hak de basilicum grof en halveer de kerstomaten
  • snipper de knoflook fijn
  • klop de eieren los met de room en ricotta
  • voeg de basilicum , look en pesto toe en breng op smaak met peper en zout
  • verdeel het mengsel over de quichebodem en strijk glad
  • leg hierop de gehalveerde kerstomaten met de snijkant naar boven, duw ze lichtjes in het ricottamengsel en kruid met peper
  • bak de quiche 30 ' in een voorverwarmde oven van 180 °C

Ik gebruikte gele en rode kerstomaatjes. Het deeg maken verliep niet zo vlot, het bleef lang kleverig. Misschien met wat minder water dat het beter zou lukken. Maar uiteindelijk, na opstijven in de koelkast rolde het deeg gemakkelijk uit op het bakpapier.
Het resultaat is een heel lekkere, afsmakende taart met een mooie kleur, ook door de rode pesto.

Quiche met spruitjes en spek

Ik neus nogal eens rond op andere blogs, dat doen alle bloggers denk ik, en zo vond ik het recept voor deze quiche op de Spaanse foodblog van ' kanela y lemom '.


Dit heb je nodig: 
voor een quichevorm van ca 24 cm doormeter

voor het deeg:
  • 250 g bloem
  • 125 g koude boter
  • 75 ml koud water
  • een eetlepel gehakte peterselie
  • snuifje zout 
voor de vulling:  
  • 2 gekookte en in blokjes gesneden aardappelen
  • 1 gekookte wortel in blokjes
  • 500 gekookte spruitjes
  • 200 g spek in kleine blokjes
  • 120 g gemalen kaas ( gruyère of andere)
  • 3 eieren
  • 200 ml room
  • 120 ml volle melk
  • zout en peper 
  • olijfolie voor de vorm
bereiding:
  • kneed de ingrediënten voor het deeg tot het soepel is en zet het 30 ' weg in de koelkast
  • rol het deeg uit en bekleed de ingevette quichevorm 
  • bak de spekjes en voeg er de groenten aan toe
  • laat even afkoelen
  • leg de spekjes en de groenten op het deeg
  • klop de eieren los met de melk en de room, kruid naar smaak met peper en zout en voeg er de gemalen kaas bij
  • giet het eiermengsel over het spek en de groenten
  • bak de quiche in een voorverwarmde oven van 180°C

Om het geheel toch wat minder calorierijk te maken gebruikte ik i.p.v. room, soja alpro light en de volle melk verving ik door halfvolle melk. Ik nam 4 eieren en geen 3 zoals in het recept.



Mini cakejes met forel en courgette


Dit cakeje met gerookte forel zou ik eerder een 'flan' noemen want er zit maar een te verwaarlozen hoeveelheid bloem en vetstof in, goed voor de lijn dus.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 300 g gerookte forel
  • 1 courgette
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • 1 bundeltje lenteui
  • 25 g boter
  • 20 cl water
  • 20 g bloem
  • 50 g oude mimolettekaas
  • zout, peper

Bereiding:

  • mix de forel met het sap van een halve citroen
  • kruid met peper en zout
  • voeg de fijngesneden lenteui en de in kleine blokjes courgette toe
  • smelt de boter in een kookpot, doe er de bloem bij en laat even al roerende bakken
  • giet het water en het sap van een halve citroen erbij en laat op een zacht vuur 2 minuten pruttelen tot een crème
  • zet de pot van het vuur en meng er de opgeklopte eieren onder
  • roer er de forel en de groenten onder
  • vet 4 of afhankelijk van de grootte, 6 à 7 vuurvaste schaaltjes in met boter en de bereiding er in
  • laat in ongeveer 30 minuten gaar bakken in een voorverwarmde oven van 180°C
  • controleer met een priem de gaarheid van de cakejes, haal ze uit de schaaltjes en laat afkoelen op een rooster
  • dien ze lauw op met een slaatje en wat geraspte mimolettekaas
ik vond geen oude mimolettekaas en verving die door 'landana 1000 dagen' , een extra gerijpte Hollandse kaas.
Ik voegde ook geen extra zout toe omdat de gerookte forel al zout smaakt, dus alleen peper. 


recept: Frans tijdschrift: Cuisiner - Special Mer - Saveurs de l'océan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...