donderdag 3 december 2015

Hasseltse speculaas

Deze speculaas is een Limburgs streekgerecht uit, hoe kan het ook anders, Hasselt. Waar andere speculaas hard is heeft deze soort een eerder zachte binnenkern en de koeken zijn ook dikker. Ik ben gek op deze speculaas en durf hem ook niet te dikwijls bakken want ik kan er niet afblijven. Maar nu zondag is het Sinterklaasfeest en dat is andere koek. Jawel, dan mag ik ze bakken. Ik leg de avond voor het grote feest voor de heilige man een briefje klaar met de volgende boodschap:

Lieve Sint, 
de speculaas en wafeltjes mag je aan andere kindjes geven want hier bakt oma deze lekkernijen zelf.

Groetjes,
Oma



Dit heb je nodig: voor 25 speculaasjes

  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 225 g bruine suiker
  • 1 g zout
  • 4 g kaneel
  • 20 g eidooier (1)
  • 50 ml koud water
  • 12 g honing
  • 375 g bloem
  • 5 g alkali (ammoniumcarbonaat) 
  • 1 losgeklopt ei
  • 25 g amandelschilfers


Bereiding:
  • meng de boter in een kom met de suiker, het zout en de kaneel
  • voeg de eidooier en het water toe
  • meng de honing eronder
  • zeef de bloem met de alkali
  • meng alles zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg
  • wikkel het deeg in plasticfolie en laat 4 uur rusten in de koelkast
  • verwarm de oven voor op 200°C
  • haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 25 gelijke stukken (ca. 30 g / stuk)
  • maak van elk stukje een bolletje
  • vorm er sandwichvormen van
  • druk ze lichtjes plat en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier
  • bestrijk ze met losgeklopt ei en druk er enkele amandelschilfers in
  • bak ongeveer 20 tot 30 minuten af in de voorverwarmde oven
  • de speculaas is gebakken wanneer hij terugveert als je er in het midden lichtjes op drukt
  • wanneer er nog een kuiltje achterblijft, is de kern nog niet voldoende uitgebakken
  • haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster




  • Ik gebruikte 100 g kandijsuiker en 125 g bruine suiker
  • De oventemperatuur verlaagde ik naar 180°C  en de koeken bakten 20 minuten


  • Alkali: is een soort bakpoeder. Het zorgt er voor dat het deeg sterk in de hoogte rijst en geeft aan het gebak een grove structuur. Verkrijgbaar bij de apotheek.


Recept: Bakboek, de klassiekers.
 Eric van den Hende / Piva

3 opmerkingen:

  1. Ja Sint ......want oma Emmy is een bakwonder
    Wat een heerlijk geuren vullen deze dagen jouw keuken !
    gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Denk dat deze oma dit ook even morgen gaat bakken ,die is er ook gek op en morgenavond is het sinterklaasavond ....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier laat je geen kruimel van liggen denk ik :-) Smakelijk !!!

    Lieve groet, Tinne x

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...